×

Gekoeld sperma

Sperma kan langer bewaard blijven als het na afname en centrifugeren met een verdunningsmedium wordt verrijkt en vervolgens langzaam wordt afgekoeld naar 4 graden Celsius. Afhankelijk van de kwaliteit van het sperma en het verdunningsmedium blijft het ongeveer 3-5 dagen houdbaar.

Wij gebruiken altijd een verdunningsmedia waarin de kwaliteit van het sperma zo lang mogelijk gewaarborgd wordt.

we doen altijd een kwaliteitsanalyse direct na afname, indien nodig verdunnen we het sperma eerst. De kwaliteitsanalyse geven we zowel aan de eigenaar van de reu als aan de ontvangende partij, indien gewenst per email. Eventueel is dit ook mogelijk met bewegende beelden, hiermee is een objectieve beoordeling gegarandeerd.

Dat alles maakt gekoeld sperma(chilled semen) heel geschikt voor kortdurende opslag en distributie binnen Europa en naar andere landen waar geen quarantaine eisen gelden. Hierbij kan men denken aan de USA en Canada.Het transport van gekoeld sperma kan relatief eenvoudig gebeuren met wegwerp boxen waarin het verdunde sperma maximaal 2 dagen op 4 graden gehouden kan worden. Dat geeft voldoende mogelijkheden om het overal met behoud van kwaliteit naar toe te kunnen versturen. Een afbeelding van een transportbox ziet u hierboven. Daarna moet het ter plekke verder in een koelkast bewaard worden.

De kosten van het gebruik van gekoeld sperma, bestaande uit de afname, verdunnen, verpakken, benodigde documenten en het transport zijn lager dan kosten van ingevroren sperma. Het invriezen zelf is duurder dan de bewerking van gekoeld sperma en het transport is duurder doordat er een container met vloeibare stikstof (dryshipper) nodig is.

Een ander voordeel van gekoeld sperma is dat de gehele sperma afname wordt opgestuurd, terwijl bij ingevroren sperma een afname vaak wordt opgedeeld in dek-eenheden. Dit is de minimale hoeveelheid sperma benodigd voor bevruchting. (150 miljoen goed bewegende, goed uitziende spermiën).

De resultaten van de inseminaties met gekoeld sperma zijn, mits het sperma van goede kwaliteit is, minstens zo goed als van een natuurlijke dekking. Het moet hiervoor wel altijd rechtstreeks in de baarmoeder worden ingebracht, zoals ook het geval is bij het ingevroren sperma.

  • Route beschrijving

Cryolab Eersel

Via telefoon zijn we tijdens kantooruren bereikbaar van maandag t/m vrijdag. Via email de gehele week.


Afspraken voor invriezen en onderzoek kunnen gemaakt worden voor maandag t/m vrijdag en eenmaal per maand op zaterdag.