×

Gekoeld sperma

Sperma kan langer bewaard blijven als het na afname en centrifugeren met een verdunningsmedium wordt verrijkt en vervolgens langzaam wordt afgekoeld naar 4 graden Celsius. Afhankelijk van de kwaliteit van het sperma en het verdunningsmedium blijft het van enige dagen tot wel 10 dagen houdbaar hierdoor.

We gebruiken een aantal verschillende verdunningsmedia afhankelijk van de vereiste tijd waarin het verdunde sperma goed moet blijven. De gebruikte media zijn: Canirep, Mofa en Minitube.

We doen altijd een kwaliteitsanalyse direkt na afname en een met de verdunner toegevoegd. Deze laatste geven we zowel aan de eigenaar van de reu als aan de ontvangende partij en kunnen we ook digitaal toesturen, eventueel met de bewegende beelden. Hiermee is een objectieve beoordeling gegarandeerd.

Dat alles maakt het gekoelde (chilled) sperma heel geschikt voor kortdurende opslag en distributie binnen Europa en naar andere landen waar geen quarantaine eisen gelden. Hierbij kan men denken aan de USA en Canada.Het transport van gekoeld sperma kan relatief eenvoudig gebeuren met wegwerp boxen waarin het verdunde sperma maximaal 2 dagen op 4 graden gehouden kan worden. Dat geeft voldoende mogelijkheden om het overal met behoud van kwaliteit naar te kunnen versturen. Een afbeelding van een transportbox ziet u hierboven. Daarna moet het ter plekke verder in een koelkast bewaard worden.

De kosten van het gebruik van gekoeld sperma (afname, verdunnen, verpakken, documenten en transport) zijn lager dan van ingevroren sperma. Het invriezen zelf is duurder dan het bewerken door koelen en het transport van ingevroren sperma is duurder doordat er een container met vloeibare stikstof (dryshipper) nodig is hiervoor.

Een ander voordeel van gekoeld sperma is dat de gehele sperma afname wordt opgestuurd, terwijl bij ingevroren sperma een afname vaak wordt opgedeeld in dek-eenheden. Dit is de minimale hoeveelheid benodigd voor bevruchting (150 miljoen goed bewegende, goed uitziende spermieen).

De resultaten van de inseminaties met gekoeld sperma zijn, mits het uitgangs sperma van goede kwaliteit is, minstens zo goed als van een natuurlijke dekking. Het moet hiervoor wel altijd rechtstreeks in de baarmoeder worden ingebracht, zoals ook het geval is bij het ingevroren sperma.

  • Route Beschrijving

Cryolab Eersel

Via telefoon zijn we tijdens kantooruren bereikbaar op maandag t/m vrijdag.Via email de gehele week.


Afspraken voor invriezen en onderzoek kunnen gemaakt worden voor maandag t/m vrijdag en eenmaal per maand op zaterdag.

  • Volg Ons

Cryolab Eersel