×

De afname van sperma bij de reuZowel het onderzoek van het sperma van de reu als de verdere verwerking start met een goede afname. Dit gebeurt bij de staande hond manueel in een rustige omgeving en bij voorkeur met een loopse teef erbij. Door de geur van de loopse teef is het libido van de reu gestimuleerd en de kwaliteit van het sperma optimaal. Ervaren reuen kunnen in het algemeen ook prima sperma geven zonder een loopse teef erbij.

Allereerst worden de penis en de testikels onderzocht op eventuele afwijkingen en wordt de voorhuid van de penis van de reu schoongemaakt. Daarna wordt het sperma afgenomen. De reu ejaculeert in drie fracties. Hiervan gebruiken we alleen de tweede fractie, de spermarijke fractie, voor verdere verwerking. Deze is slechts tussen de 0.1 ml en 3 ml groot.

De eerste fractie is bedoeld voor interne schoonmaak, en de derde fractie is de prostaat fractie bedoeld voor het inspoelen van het spermarijke deel na de koppeling bij een natuurlijke dekking. Een hele ejaculatie kan soms tot 10 minuten duren, de ejaculatie van de spermarijke fractie duurt echter meestal maar een halve tot hele minuut.

Deze tweede fractie wordt in het laboratorium verder onderzocht op een aantal aspecten waardoor de kwaliteit kan worden vastgesteld (zie onderzoek) en vervolgens verder verwerkt. In geval van vermoede infecties of afwijkingen van de prostaat vangen we een deel van de prostaat fractie apart op voor verder onderzoek.

Epidydimaal sperma

In incidentele gevallen kan men sperma in het laboratorium afnemen uit de bijbal na castratie of eventueel na de dood, om in te vriezen voor opslag. Dit gebeurt vooral als het heel erg belangrijk is dat het genetische materiaal van deze reu niet verloren gaat zoals ook bij zeldzame diersoorten en/of rassen wel gedaan wordt.

  • Route beschrijving

Cryolab Eersel

Via telefoon zijn we tijdens kantooruren bereikbaar van maandag t/m vrijdag. Via email de gehele week.


Afspraken voor invriezen en onderzoek kunnen gemaakt worden voor maandag t/m vrijdag en eenmaal per maand op zaterdag.